Druivensoorten

Goede wijn behoeft geen krans

Merlot (rode wijn)

De Merlotdruif vindt z’n herkomst uit de Franse Bordeauxstreek. De heerlijke wijn die hiervan wordt geproduceerd staat bekend als een gemakkelijk drinkbare wijn en is vol en krachtig van smaak. In de loop der eeuwen werden de ranken van deze druivensoort ook aangeplant buiten Frankrijk, o.a. in Spanje, Chili en Argentinië.

De rijping en gistging van de wijn vindt plaats in houten fusten en is na één jaar al drinkbaar. Het alcoholpercentage varieert van 11 t/m 13 %. Na het inbottelen is de wijn nog 4 jaar drinkbaar. De ideale drinktemperatuur van deze allround wijn ligt tussen de 15 en 18 graden.

Deze wijn bevat weinig tannine en heeft een lage zuurgraad wat als zeer prettig wordt ervaren en is mede daardoor een geliefde wijn, een prettig gezelschap bij een lekker stuk kaas en/of rood vlees.


 

Chardonnay (witte wijn)

Ook de Chardonnaydruif vindt z’n herkomst uit Frankrijk.  Van oorsprong is deze druif een kruising tussen de rassen Pinot Noir (Frankrijk) en Gouais Blanc (Kroatië).  In de Bourgonjestreek gedijen de ranken het beste. De Chablis is de bekendste witte wijn die wordt gemaakt van de Chardonnaydruif.  Ook dient deze druif als basis voor de champagneproductie.  Ook deze druivensoort heeft z’n weg gevonden naar andere plekken in de wereld. In Californië, Australië en Zuid Amerika voelt deze druif zich ook op z’n gemak.  Met een alcoholpercentage van 11% en een schenktemperatuur van plm 8 graden komt deze frisse, fruitige droge wijn het best tot zijn recht.  In de regel wordt deze witte wijn gedronken bij vis en/of wit vlees.